Vücut ısısının artışı ile birlikte karşımıza çıkan kolinerjik ürtiker genellikle çapları 1-3 mm arasında değişen kırmızı haleler şeklinde olabilir ve bazen birleşerek daha büyük plaklar oluşturarak karşımıza çıkabilir. Özellikle elde avuç içinde, ayak tabanlarında ve koltuk altında görülmezken daha çok vücutta gövdede görülürler.
Kolinerjik ürtikerde şikayetler ortaya çıkarken diğer ürtikerlerden farklı olarak daha çok yanma karıncalanma hissi vardır. Vücut ısısındaki artışa bağlı olarak kaşıntı ve şişlik şikayetleri genelde uykudan önce ve uykuda ortaya çıkmazlar. Kolinerjik ürtiker yanma, karıncalanma, kaşıntı, kızarıklık, kabarıklık ile kendini gösterse de bazen anjiyödem solunum sıkıntısı baş dönmesi ve alerjik şok tablosu da eşlik edebilir. Kolinerjik ürtikerde görülen döküntüler genellikle terlemeden sonra birkaç dakika içinde hızla ortaya çıkar ve tamamen yok olması 30 dakika bazen 1 saat kadar sürebilir.
Kolinerjik ürtikerde görülen lezyonların tipik belirtileri şunlardır:
-Kaşıntı, yanma, karıncalanma hissi ile birlikte etrafı çevreleyen parlak kırmızı renkte sayısız küçük döküntü vardır.
-Başlangıcından önce sıcaklık artışı hissi vardır. Döküntü genellikle çok kaşıntılıdır. Döküntü vücudun herhangi bir yerinde olabilir, ancak üst gövde ve kollarda daha belirgindir. Avuç içi ya da tabanı ve koltuk altlarını genellikle etkilemez. Bazen küçük döküntüler birleşip büyük bir şişme meydana getirebilir.
Şiddetli kolinerjik ürtiker atağı geçiren hastalarda baş ağrısı, çarpıntı, bayılma, nefes darlığı, hırıltılı solunum, karın krampları ve ishal gibi sistemik semptomlar görülebilir. Nadiren, kolinerjik ürtikerli hastalar anafilaksi gibi daha şiddetli reaksiyonlara sahip olabilir. Bu yüzden muhtemelen tek başına egzersiz yapmaması önerilir.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!