Kolinerjik ürtiker tanısını koymak için hastadan dikkatli bir öykü alınmalı sonrasında iyi bir fizik muayene yapılmalıdır. Kolinerjik ürtikere yol açabilecek olan nedenler ve terleme sonrasında oluşan şikayetlerin ciddiyeti son derece önemlidir. Hastanın yaşına ve genel durumuna uygun, ılımlı fiziksel egzersiz yapılmalıdır (örn. Bir koşu bandı veya sabit bir bisiklet üzerinde).
Sıcak tutacak bir giysi giymek, ılık bir oda provakasyon testlerini kolaylaştırır. Egzersiz provokasyon testi pozitifse, Egzersiz kaynaklı anafilaksiyi dışlamak için pasif bir ısıtma testi yapılmalıdır (en az 24 saat sonra, 15 dakika boyunca 42 ° C tam banyo, vücut sıcaklığı ≥1.0 ° C artmalıdır) şikayetler ortaya çıkıyorsa kolinerjik ürtiker tanısı koyabiliriz bu şekilde egzersize bağlı anafilaksi dışarıda bırakılmış olur. Kolinerjik ürtiker en az dört alt tipe ayrılabilir ve bu alt tiplerin tanısını koymak için deri içi testler ve biyopsi ile alınan derinin mikroskopik incelemesi ayırıcı tanıda yararlıdır.
Tanı Koymak
Kolinerjik ürtiker alt tiplerinden biri olan ter alerjisi ile birlikte kolinerjik ürtikerde seyreltilmiş otolog (yani hastanın kendi teri ) ile yapılan deri içi test tanıda son derece önemlidir. Deri içi otolog ter testi pozitifliği ter alerjisine bağlı kolinerjik ürtiker tanısını destekleyebilir. Ter alerjisi ile birlikte olan kolinerjik ürtikerli hastalarda bir kan hücresi olan bazofillerden histamin salınımına bakılarak yapılan bazofil aktivasyon testlerinin de tanıda kullanılabileceğini gösteren çalışmalar vardır. Ter bezlerin azlığı ile giden diğer bir kolinerjik ürtiker alt tipinde de histolojik olarak ter bezlerin azlığı veya ortadan kalktığının gösterilmesi önemlidir. Atrofik ter bezleri hipohidrosiz veya anhidrosiz ile birlikte olan kolinerjik ürtikerin karakteristik özelliğidir. Metakolin ile yapılan deri testleri kolinerjik ürtiker tanısını desteklemektedir. Fakat kolinerjik ürtikerin tanısı provakasyon testleri ile konulur.
Kolinerjik ürtikerin tanısını koymak tedavi için önemlidir. Kolinerjik ürtikerin alt tiplerin tanımlanması tedavide kullanılacak olan ilaçların seçiminde son derece önemlidir. Kolinerjik ürtikerin ortaya çıkmasına yol açan nedenler saptandığında tedavide buna göre seçilmelidir. Ayrıca kolinerjik ürtikerin alerjik şok tablosuna yol açacak kadar önemli sorunlara neden olabileceği de unutulmamalıdır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!